Laga din Markisväv – Enkel Guide av Sunsafe

Det svenska klimatet kan ställa till med utmaningar för din markis. Om du har små hål eller revor, kan Sunsafe hjälpa dig att lösa problemet. Lär dig att laga din markis själv eller lita på våra experter för större skador.
laga markis väv
laga markis väv

Vår tuffa svenska klimat kan vara utmanande för din markisväv, vilket ibland kan leda till oönskade skador som hål eller revor. Även om dagens markiser är gjorda för att stå emot både sol, regn och blåst, kommer tidens tand till slut påverka även det mest tåliga markismaterial. På Sunsafe erbjuder vi en del lösningar för att reparera din markis, men det finns också möjligheter för dig att fixa mindre skador själv. Följ med oss på en resa genom processen att laga din egen markis.

Att Förstå Varför Markiser Behöver Repareras

Markiser är framförallt framställda för att ge skugga och skydda oss från stark sol. Men de måste också tåla andra väderfenomen som regn och vind. Allt detta slitage kan leda till att markisen med tiden får skador som behöver repareras. Men varför byta ut hela markisväven när det ofta går att reparera mindre skador?

Hur man Lagar Hål i en Markisväv

Att laga hål i en markisväv kan verka som en skrämmande uppgift för många, men med rätt vägledning och verktyg kan det vara ett ganska enkelt DIY-projekt. Men kom ihåg, för större skador och omfattande reparationer är det alltid bäst att konsultera en expert för att säkerställa att reparationen blir hållbar och pålitlig.

Lagningsprocessen

Innan vi börjar, kom ihåg att säkerhet alltid kommer först. Om markisen sitter på en hög plats, var försiktig och om du känner dig obekväm, tveka inte att ringa en expert.

  1. Nedtagning: Börja med att plocka ner markisen och rulla ut den på marken. Det är svårt och ibland omöjligt att laga en markis som sitter uppe. Risken att ramla och skada sig själv är inte värd det.
  2. Undersökning: Undersök skadan noggrant. Om det är ett större hål eller reva så bör du använda en bit markisväv för att täcka över(kontakta oss så kan vi hjälpa till att ta fram en liten bit) och lima sedan med textillim. Se till att hitta en väv i liknande färg och mönster så att lagningen inte syns så mycket. Är det ett mindre hål det handlar om så kan du använda vanlig textiltejp eller annan stark, multifunktionell tejp(silvertejp).
  3. Rengöring: Nästa steg är att rengöra markisen och området runt skadan. Det är viktigt att området är rent så att tejpen eller limmet får bra fäste. Om du inte rengör hela markisen kan det se lite konstigt ut med en ren och en smutsig del. Använd ett vattenbaserat rengöringsmedel och skölj noggrant. Låt sedan markisen torka helt.
  4. Reparation: Nu är det dags att genomföra själva lagningen. Tejpa igen det mindre hålet, eller limma fast den nya markisbiten över det större hålet eller revan. Försäkra dig om att kanten på tyget är helt täckt för att förhindra framtida fransning.

Tips för att Förhindra Slitage på Markisväven

Att ta hand om din markis på rätt sätt hjälper den att hålla längre. Här följer några tips:

  • Kvalitetsmaterial: Investera i en spinnfärgad akryl markisväv som är tålig mot vatten, mögel och UV-strålar Exempelvis från Dickson som är maknadsledande. Spinnfärgad betyder att tråden som markistyget är vävt av är genomfärgad, vilket ger ett mycket mer hållbart och färgäkta tyg.
  • Rätt användning: Kom ihåg att markisen är framförallt ett solskydd. Undvik att låta stora mängder vatten samlas på markisen då det kan skada både stålkonstruktionen och tyget. Efter ett kraftigt regn, låt markisen torka ut för att förhindra mögelbildning.
  • Skydd: Överväg att investera i en markis med kassett eller skyddstak. Kassetten skyddar markisen från snö och annan nederbörd när den är infälld, vilket minskar risken för skador.
  • Experten: Låt experterna sköta de större reparationerna för att undvika eventuella komplikationer. Mindre lagningar kan du ofta göra själv, men vid större reparationer är det bäst att låta en expert sköta det.

Sunsafe: Din Pålitliga Partner för Markiservävar

På Sunsafe erbjuder vi expertlösningar för alla dina markisbehov. Kontakta oss idag för mer information eller för att få hjälp med ditt markisprojekt. Vi finns här för dig, oavsett om du behöver reparationer, nya markiser eller bara råd. Klicka här för att Kontakta oss.

Senaste nyheter