Så rengör och underhåller du din markis

Att underhålla och rengöra din markis är avgörande för att förlänga dess livslängd och bibehålla dess utseende och funktion. Här går vi igenom, steg för steg, hur du tar hand om din markis, från regelbunden rengöring till djuprengöring. Följ vår guide för att få mest möjligt ut av din Dickson markis.
Arbetare med vattenslang och långskaftad borste som tvättar en markis
Arbetare med vattenslang och långskaftad borste som tvättar en markis

Varför markisen behöver underhåll

Markiser utsätts för en rad olika typer av påverkan som kan skada dem över tid. Väderelement som regn, snö, vind och solljus kan alla påverka markisen negativt. Dessutom kan växtnedfall som löv och pollen, avgaser och fågelavföring alla samla sig på markisen och bidra till dess försämring. Genom att regelbundet underhålla och rengör markisen kan du hjälpa till att förhindra att dessa faktorer leder till permanenta skador.

Regelbunden rengöring av din markis

Det är bäst att rengöra markisen enkelt och snabbt varje månad under de varmare månaderna när markisen används mest. Detta innebär att dammsuga eller borsta bort lös smuts och damm när markisen är torr. Kassetten och strukturen kan rengöras med en svamp som har blötts i vatten och tvål, och sedan sköljas av.

Rengör markis med svamp
Rengör markis med svamp

Att bekämpa svåra fläckar

För svårare fläckar kan det krävas något starkare rengöringsmedel. Det är viktigt att se till att det rengöringsmedel du använder är säkert för din markis. Många rengöringsmedel innehåller klorin, som kan bleka markisens färg och skada dess väv.

Djuprengöring av din markis

En gång om året bör du ge din markis en grundlig djuprengöring. Detta kan göras själv eller genom att anlita en professionell service. En djuprengöring innebär att du först borstar av markisen och sedan tvättar den med ett markissäkert rengöringsmedel. Skölj sedan av markisen och låt den torka. Slutligen bör du impregnera markisen för att förnya dess skyddande egenskaper.

Särskild omsorg för nya markiser

Nya markiser som nyligen har behandlats med en skyddande beläggning bör hanteras med extra omsorg. Du bör endast använda vatten för att rengöra dessa markiser och låta dem lufttorka. Undvik att använda en borste eller rengöringslösning, eftersom dessa kan skada beläggningen och förkorta markisens livslängd.

Viktiga tips för att förlänga din markisens livslängd

  1. Rengör din markis regelbundet.
  2. Använd impregnering varje år.
  3. Se till att din markis är helt torr innan du börjar med djuprengöringen.
  4. Kontrollera väderleken innan du börjar. Välj en dag när det är soligt och lugnt.
  5. Använd aldrig ett rengöringsmedel som innehåller klorin.
  6. Använd aldrig en högtryckstvätt för att rengöra din markis.

Att hålla din markis väl underhållen betyder att den kommer att behålla sin skönhet och funktionalitet under en lång tid framöver. Det är en investering som är värd att skydda.

Hur man reparerar mindre skador

Mindre skador som revor eller små hål kan repareras med speciella reparationssatser för markisväv. Större skador bör emellertid hanteras av en professionell för att undvika att skada markisen ytterligare.

När det är dags att ersätta din markis

Trots regelbundet underhåll kommer en dag när det är dags att byta ut din markis. Tecken på detta kan vara blekning av färgen, allvarliga skador på väven, eller mekaniska problem med ramen eller kassetten. När det är dags att byta ut din markis, se till att välja en ny markis av hög kvalitet som kommer att hålla i många år framöver.

Att hålla din markis ren och väl underhållen är inte bara en fråga om estetik, utan också en fråga om hållbarhet. Genom att följa dessa råd kan du förlänga livslängden på din markis och fortsätta att njuta av den under många år framöver. Om du behöver professionell hjälp med underhåll, rengöring eller installation av en ny markis, Kontakta oss redan idag!

Senaste nyheter

Wisniowski alu banner
Upptäck Wisniowski Aluminiumstaket hos SunSafe

Välkommen till SunSafe, din pålitliga leverantör av Wisniowskis högkvalitativa aluminiumstaket och grindar. Upptäck fördelarna med att välja aluminiumstaket från Wisniowski – en kombination av modern