Fönsterbyte – Mät dina fönster själv för en kostnadsuppskattning

Mäta dina fönster själv är enkelt och kan hjälpa dig att få en kostnadsuppskattning för fönsterbyte. Följ vår steg-för-steg guide och lär dig hur man mäter fönster korrekt.
Kvinnlig designer mäter fönster med måttband
Kvinnlig designer mäter fönster med måttband

Att mäta dina fönster själv kan vara enklare än du tror och hjälpa dig att få en kostnadsuppskattning för fönsterbyte. Genom att följa vår detaljerade guide kommer du att spara tid och pengar och säkerställa att ditt fönsterbyte går så smidigt som möjligt.

Varför är det viktigt att mäta dina fönster?

Att mäta dina fönster korrekt är avgörande för att säkerställa att de nya fönstren passar perfekt och ger optimal isolering och energieffektivitet. Korrekta mått hjälper dig även att få en mer exakt kostnadsuppskattning för fönsterbytet.

Steg-för-steg guide för att mäta dina fönster

Steg 1: Förberedelse

För att mäta dina fönster behöver du endast ett måttband, papper och penna. Se till att du har tillgång till alla fönster som ska bytas så att du kan mäta dem noggrant.

Steg 2: Mäta fönstrets bredd

Börja med att mäta fönstrets bredd. Placera måttbandet längst ner på fönstret och mät från den ena sidan till den andra. Notera detta mått som fönstrets bredd.

Steg 3: Mäta fönstrets höjd

Placera måttbandet på den vänstra eller högra sidan av fönstret och mät från toppen till botten. Notera detta mått som fönstrets höjd.

Steg 4: Mäta fönstrets djup

Om du kan öppna fönster är det även bra att måtta karmen, det viktigt att mäta fönstrets djup. Mät från utsidan av karmen till insidan. Notera detta mått som fönstrets djup.

Steg 5: Sammanställ dina mått

När du har mätt alla fönster som ska bytas, sammanställ dina mått på en lista. Detta gör det enkelt att jämföra de olika fönsterstorlekarna och hjälper dig att få en mer exakt kostnadsuppskattning för ditt fönsterbyte.

Exempel på uppställning av måttagning av fönster

PlaceringTypBredd HöjdDjupTillval
Kök diskbänkFastfönster100 cm120 cm10 cm
Kök matbordÖppningsbart90 cm120 cm10 cm
Sovrum fönsterÖppningsbart100 cm120 cm10 cmspaltventil, mörkläggning
VardagsrumFastfönster140 cm120 cm10 cmspaltventil
Exempel på fönstermätning kostnadsförslag

Tips för att få korrekta mått

1. Mät två gånger

För att säkerställa att dina mått är korrekta, mät varje fönster två gånger. Detta minskar risken för misstag och garanterar att dina nya fönster passar perfekt.

2. Var noggrann

Se till att måttbandet är rakt och inte böjer sig när du mäter dina fönster. Detta säkerställer att dina mått är så exakta som möjligt och hjälper dig att undvika onödiga problem under fönsterbytet.

3. Mät alla fönster individuellt

Även om dina fönster ser likadana ut, kan det finnas små skillnader i storlek. Mät därför varje fönster individuellt för att säkerställa att du har korrekta mått för varje fönster.

Sammanfattning

Att mäta dina fönster själv för att få en kostnadsuppskattning på fönsterbyte är enkelt och kan spara dig både tid och pengar. Genom att följa vår steg-för-steg guide kan du säkerställa att du får korrekta mått och undviker onödiga problem under fönsterbytet. Kom ihåg att mäta varje fönster noggrant och dubbelkolla dina mått för att säkerställa att dina nya fönster passar perfekt och ger optimal isolering och energieffektivitet.

Senaste nyheter

Wisniowski alu banner
Upptäck Wisniowski Aluminiumstaket hos SunSafe

Välkommen till SunSafe, din pålitliga leverantör av Wisniowskis högkvalitativa aluminiumstaket och grindar. Upptäck fördelarna med att välja aluminiumstaket från Wisniowski – en kombination av modern